Mijn Manifesto

Alleen duurzaam denken zal overleven!

Duurzaam ondernemen inspireert

Mijn ondernemende wereld veranderde in 1997. Na een decennium voorop gelopen te hebben in de ontwikkeling van Artificial Intelligence, Virtual Reality, Internet en Virtuele werelden, maakte ik in dat jaar kennis met Ben Cohen (Ben&Jerrys) en Anita Roddick (Bodyshop). Samen met Josh Mailman hadden zij in 1987 Social Venture Network (SVN) opgericht. Het oudste netwerk van duurzame ondernemers.

Deze inspirerende groep van doeners en activisten zorgden ervoor dat vanaf dat moment al mijn ondernemende activiteiten in het licht van duurzaamheid stonden. Voor mij was het jaar 1997 een ’tipping point’ en een monumentale verandering in mijn kijk op de wereld.

Vanaf dat jaar werd ik duurzaam ondernemer, Europees voorzitter van Social Venture Network en oprichter en voorzitter van B Lab Europe met momenteel zo’n 800 B Corps. Daarnaast werd ik lid van het Conscious Leadership Guild en Global Governance Council van B Lab. Over al deze activiteiten spreek ik veel op internationale events.

Mijn Doel

Waarom nu?

Met zo’n 700 miljoen mensen op de planeet, die actief werken aan een betere wereld, naderen we een tipping point voor de mensheid. Gezegd wordt dat een groep van 10 tot 15% de overige 85 tot 90% kan meenemen. De Wereld telt momenteel zo’n 700 miljoen Cultural Creatives. Zij streven naar een eerlijke en duurzame wereld voor iedereen. Het is NU dat we daaraan moeten bijdragen; ieder voor zich.

Mensen en organisaties helpen bij het ontwikkelen van een duurzame strategie voor zowel het individu als de groep. En dat in een internationaal kader, waarbij samenwerking centraal staat.

Al mijn tijd, talent en energie wijd ik aan initiatieven die de mensheid helpt om een betere en eerlijker wereld te bouwen. Met elkaar en in volle afhankelijkheid. Als je de wereld verlaat dien je die in een goede staat achter te laten voor een volgende generatie. Het begint dus bij kinderen en onderwijs. Het begint bij ouders en opvoeding.

Het duurzaam leven, het duurzaam ondernemen, het duurzaam omgaan met anderen. Dat moet gewoon leuk zijn. Niet een elitair clubje van wijsneuzen die alleen maar met certificaten, ingewikkelde en serieuze metingen, eerlijke en oneerlijke marketing elkaar de loef afsteken om er zo goed mogelijk voor te staan. Ook ik vond dat ik op de vraag over duurzaamheid vaak een ingewikkeld antwoord moest geven dat de meeste mensen na de eerste zin al niet meer begrepen. Maar het enige echte antwoord is dat je graag omgaat met mensen die echte mensen zijn. Die geven om een ander en om elkaar

Mijn agenda tot 2030

Alleen duurzaam leven en ondernemen heeft zin!

Er is geen andere weg om te leven en te werken. Het is nutteloos om energie te besteden aan zaken die niet bijdragen aan een betere wereld. Althans, dat is mijn manifesto.

De agenda tot 2030 wordt bepaald door de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties; de 17 SDG’s. Mijn agenda wordt daar ook door bepaald, in samenhang met mijn persoonlijke Earth Overshoot Day.

B Lab Europe

Business using People as a Force for Good

B Lab is de NGO die wereldwijd de B Corps ondersteunt en faciliteert. Elk continent heeft haar eigen B Lab en in Latijns Amerika heet het Sistema B.

De B Corps zijn bestaande bedrijven die vinden dat zij een bijdrage moeten leveren aan álle betrokken “stakeholders” en niet alleen aan de aandeelhouders. De lat ligt hoog om een B Corp te worden, maar de test om te kijken hoe een organisatie het doet is gratis. Deze test heet de B Impact Assessment (de BIA).

Wereldwijd zijn er duizenden B Corps en zijn er meer dan 80.000 bedrijven die de BIA gebruiken om hun organisatie te verbeteren.

Menu