Wie is Leen?

Technologie-ondernemer, duurzaamheidsleider, TEDx-spreker, schrijver van bestsellers en de eerste Artificial Intelligence-ondernemer in Nederland.

“Samen de wereld creëren waar we allemaal naar verlangen.”

Over Leen

Na de middelbare school in Venlo, de highschool in Texas en een studie bedrijfseconomie en accountancy op de Erasmus Universiteit in Rotterdam dacht Leen bij Philips International accountant te worden. Dat bleek na een korte worsteling van anderhalf jaar niet de bedoeling.

In 1985 richtte Leen het eerste Artificial Intelligence bedrijf in Nederland op; Bolesian.

Na de verkoop van Bolesian aan Cap Gemini vertrok Leen naar Silicon Valley waar hij het Nederlandse Virtual Reality en 3-D Graphics bedrijf Electrogig leidde. Zowel Bolesian als Electrogig waren typische voorbeelden van bleeding edge bedrijven.

Na terugkeer in Nederland trad Leen toe tot de besturen van PinkRoccade en later Origin, voordat hij in het jaar 2000 het eerste internet e-business bedrijf Escador startte, dat in 2007 werd verkocht aan Lost Boys Icon (LBI).

Tot op de dag van vandaag werkt Leen mee met technologie bedrijven als Bolesian (AI), Ubiquity University en B Lab Europe. Maar hij is ook praktiserend boer op zijn walnotenboerderij in Frankrijk.

Hij is auteur van bestsellers als “En nu laat ik mijn baard staan”, “’t Is Groen en groener wordt het niet”, “Sustainability @ the Speed of Passion” en meest recent “Once upon a Future”.

Over zowel zijn bedrijven, zijn ervaringen als zijn boeken presenteert Leen alweer 15 jaar lang in binnen- en buitenland.

Leen is getrouwd en heeft 2 dochters en 3 zonen.

Wat ik doe

EXPONENTIELE TECHNOLOGIE, DUURZAAMHEID EN GLOBALISERING

In essentie werk ik dag en nacht gepassioneerd aan zaken die me energie geven. En die energie krijg ik van het realiseren van dromen. Zoals ieder mens uiteindelijk gedreven wordt door zijn of haar dromen om van betekenis te zijn.

Met mijn werk hoop ik anderen te inspireren mee te werken aan de creatie van een betere wereld. Ik wil mensen bewust maken van wat zij kunnen doen, hoe dat dan werkt en welke leeuwen en beren te overwinnen zijn.

In mijn lezingen, workshops, voorstellingen en dagvoorzitterschap neem ik kleine en grote groepen over de hele wereld mee zodat iedereen zelf een verschil kan maken en de beste besluiten kan nemen.

Meer over Leen

Alleen intrinsieke gedrevenheid geeft een permanente energie

Vijfendertig jaar vernieuwend ondernemen, met een oog voor een betere wereld, is de passie die Leen drijft.

Duurzaamheid is een woord dat daarom alleen maar holistisch benaderd kan worden;

Hoe ga je om met medewerkers, klanten, de omgeving. Hoe en waar haal je je grondstoffen, wat is de bedoeling van je producten. Het gelijkwaardig behandelen van álle stakeholders staat centraal in zijn denken.

Leider in Duurzaam ondernemen
Serie Entrepreneur
Dagvoorzitter met abstraherend vermogen
Auteur van Bestsellers en Managementboek van het Jaar
Leider in Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen gebeurt al een heel lange tijd, maar slechts door een kleine minderheid van alle ondernemers. Allereerst verzamelden die betrokken ondernemers zich wereldwijd in een gemeenschap die Social Venture Network (SVN) heette. Opgericht door gepassioneerde ondernemers als Ben Cohen (Ben&Jerrys) en Annita Roddick (The Bodyshop). Leen werd Europees voorzitter van SVN.

Inmiddels is sedert 2013 de champions-league van duurzame bedrijven het zijn van een B Corp. Duizenden bedrijven zijn wereldwijd voorzien van het B Corp certificaat en werken als B Corp aan de invulling van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Leen was mede-oprichter en voorzitter van B Lab Europe.

Serie Entrepreneur

Vanaf 1985 richtte Leen nationaal en internationaal bedrijven en organisaties op als Bolesian, Everex Europe, Electrogig, Trendsoft, Triga, Future Vision, Made in Scotland, The Dutch, License Company, Idea Unit, Precede Capital Partners, Escador, Q-Seven, B Lab Europe, Solarus, Lona Trading, Seven Mountains Events en Media Plaza.

Dagvoorzitter met abstraherend vermogen

Door zijn enorme ervaring als Voorzitter van Besturen en Raden van Commissarissen, naast overheids- en SER-commissies is Leen in staat om vergaderingen voor te zitten als dagvoorzitter. Altijd in staat om een abstractie nivo op te stijgen en zodoende vergaderingen te laten reflecteren op wat er gaande is. Grote en kleine groepen, in binnen- en buitenland, hebben onder leiding van Leen genoten van inspirerende, humorvolle, intrigerende vergaderingen en bijeenkomsten.

Auteur van Bestsellers en Managementboek van het Jaar

In 2007 schreef Leen zijn eerste boek “En nu laat ik mijn baard staan”. Dat boek werd onmiddellijk Management Boek van het Jaar. Vertaald in Engels (“Rip off your necktie and dance”) en Frans (“Brûle ta cravate et dance”) verkocht deze eerste bestseller internationaal meer dan 100.000 exemplaren!

In 2009 kwam Leens tweede boek uit “’t Is Groen en groener wordt het niet”. Werd eveneens een bestseller met circa 30.000 verkochte exemplaren.

In 2011 volgde het in eerste instantie in de Verenigde Staten uitgegeven boek “Sustainability @ the Speed of Passion”, dat later vertaald werd in het Nederlands.

In 2020 verscheen het vierde boek dat onmiddellijk een bestseller werd “Once upon a Future” dat hij schreef samen met Ruud Veltenaar. Meer informatie over dit recente boek vindt u hier.

Lees hier ook …

Menu