B Corp

B Corps bouwen een duurzame wereld

In het jaar 2006 werd in de Verenigde Staten een nieuwe bedrijfsvorm bedacht; de B Corp. De reden daarvoor was dat de 3 bedenkers ervan vonden dat de zogenaamde “shareholders primacy” moest worden tegengegaan. Shareholders primacy betekent dat aandeelhouders de enige en belangrijkste speler zijn bij een bedrijf. Soms wordt dit ook wel het Anglo-saksische model genoemd. De B Corps kreeg zelfs in de meeste Staten van Amerika een juridische vorm, de Benefit Corporation. De organisatie die B Corps certificeert en die het netwerk van B Corps modereert heet B Lab.

Na een succesvolle groei in de Verenigde Staten en Latijns Amerika werd B Lab in 2013 opgericht in Europa. Door Marcello Palazzi en Leen Zevenbergen. Inmiddels zijn er in Europa en het Verenigd Koninkrijk samen zo’n 2100 B Corps en zijn er zelfs Benefit Corporations in Italië en Frankrijk.

Paul Polman, voormalig CEO van Unilever, noemt de B Corps de Champions League van duurzame bedrijven. Veel leuke, inspirerende en bekende bedrijven zijn B Corp geworden en heel veel andere hebben het pad ingeslagen om B Corp te worden. Want het zijn van een B Corp is niet slechts het hebben van een certificering. Veel belangrijker is dat de B Corps, die allemaal de Declaration of Interdependence tekenen, met elkaar een community zijn van samenwerkende bedrijven. Wereldwijd.

Maak kennis met de oprichter van het Europese B Corp netwerk

Wie kan beter vertellen over het wat en waarom van een B Corp dan de oprichter ervan in Europa? Leen Zevenbergen richtte in 1985 zijn eerste bedrijf op; Bolesian. Dat was het eerste AI (kunstmatige intelligentie) bedrijf in Nederland. Via dat bedrijf verhuisde hij begin negentiger jaren naar Silicon Valley, waar hij met Electrogig werkte aan drie dimensionale graphics en virtual reality.

Terug in Nederland was hij een pionier in technologie, internet, virtual reality en werd hij lid van de directie van Pink Roccade. Daarna leidde hij Origin in Nederland, tegenwoordig Atos genaamd. In die tijd, in 1997 om precies te zijn, maakt hij kennis met Ben Cohen, oprichter van Ben & Jerrys. Ben Cohen, Yvon Chouinard, Anita Roddick en een aantal andere ondernemers hadden Social Venture Network opgericht; het eerste netwerk van duurzame ondernemers ter wereld. In Europa werd Social Venture Netwerk opgericht door onder andere Marcello Palazzi. Leen Zevenbergen werd Europees voorzitter en richtte in 2013 samen met Marcello Palazzi B Lab Europe op, de Europese tak van het wereldwijd opererende B Lab.

Inmiddels opereert B Lab in alle grote Europese landen middels een eigen stichting, rapporterend aan B Lab Europe. Meer dan 100 medewerkers helpen bedrijven om B Corp te worden. Maar alhoewel de B Corps allemaal eerst gecertificeerd te worden is het veel belangrijker dat het allemaal bedrijven zijn die in radicale samenwerking met elkaar een betere wereld nastreven.

Het verhaal van B Corps met vele voorbeelden uit de praktijk, kan door niemand beter vertelt worden dan door de oprichter Leen Zevenbergen, met bovendien 25 jaar praktijkervaring in duurzaamheid.

Wat is dat eigenlijk; een B Corp?

Er is nogal wat verwarring over B Lab en B Corp, maar ook vragen veel mensen zich af wat dan precies een Benefit Corporation is.

Welnu, B Lab is de Foundation, de Stichting, die regionaal en soms per land, de gemeenschap van B Corps bedient. En naast dat bedienen, voorzien van diensten, organiseren van bijeenkomsten en zijn van vraagbaak, is B Lab ook de certificerende instantie voor de B Corps.

Een B Corp is een bedrijf, zoals bijvoorbeeld Dopper, Tony’s Chocolonely, Auping of Van Wijhe Verf. Dat zijn allemaal bedrijven die een proces hebben doorlopen om zichzelf B Corp te mogen noemen. Dat proces dat ze doorlopen hebben heet de BIA, de B Impact Assessment. Dat is een tool die op internet bekeken kan worden en door elk willekeurig bedrijf gratis kan worden gebruikt om te kijken hoe ze er qua duurzaamheid voorstaan. De BIA is de meest gebruikte tool ter wereld om de impact van je organisatie te meten. Meer dan 250.000 bedrijven in de wereld gebruiken de BIA.

Maar niet elk bedrijf dat de BIA gebruikt wordt een B Corp. Daarvan zijn er momenteel zo’n 6.000 in de wereld. Om na het gebruik van de BIA een B Corp te worden vergt nog een lang proces dat zomaar 1 jaar of langer kan duren. Als je de BIA hebt ingevuld, al dan niet met hulp van een externe consultant, kun je die indienen bij B Lab en dan volgt er lang proces van controle en beoordeling. Als je dat goed doorloopt en je hebt minimaal 80 punten behaald en behouden, kun je een B Corp worden. Maar pas nadat je de Declaration of Interdependence getekend hebt. Dat is wellicht het meest belangrijke document voor een B Corp. Een streven naar radicale samenwerking tussen de B Corps.

Naast de B Corps zijn er wereldwijd meer dan 20.000 Benefit Corporations. Je kunt in landen waar de wetgeving de Benefit Corporation heeft geaccepteerd, en dat zijn bijvoorbeeld Italië en Frankrijk, bij oprichting van een bedrijf ervoor kiezen om een Benefit Corporation te worden. Dat is dus bijna hetzelfde, en bovendien afgeleid van de B Corp, maar een iets lichtere vorm van duurzaamheid.

B Corp worden

Wil jij ook een B Corp worden?

Het is niet makkelijk om een B Corp te worden. Bovendien kan het ook niet snel. En daarenboven is het een proces dat eigenlijk nooit stopt. Het Nederlandse bedrijf Alfa Accountants, een groot coöperatief accountantskantoor, werd vele jaren geleden B Corp en is zich daarna jaarlijks gaan verbeteren aan de hand van de BIA. Zodoende werden ze elk jaar beter en behoren ze nu tot de best scorende B Corps ter wereld in hun klasse.

Leen Zevenbergen kent vele honderden B Corps in de hele wereld en heeft vanuit zijn oprichters en bestuursfunctie van B Lab Europe veel leiders in de wereld ontmoet. Hij neemt u mee in het verhaal van B Corps, de stappen die te nemen zijn en met name de inspirerende werking die ervan uitgaat als uw bedrijf B Corp is en onderdeel uitmaakt van de wereldwijde B Corp gemeenschap. Want dat is eigenlijk waar het echt om gaat.

Menu